شرایط جغرافیایی جنوب لبنان به گونهای نیست که اسرائیل توان جنگ در آن را داشته باشند. اگر اسرائیل کشتار غیرنظامیان را ادامه دهد، ممکن است استراتژی حزبالله عوض شود، همانطور که در سخنرانی سیدحسن نصرالله مشخص بود.
فرارو- بحران در حاشیه مدیترانه بالا گرفته است. پس از انفجار پیجرها و دستگاههای ارتباطی، ترور فرماندهان ارشد و تبادل آتش در جنوب لبنان، روز گذشته رژیم اسرائیل با انجام حملاتی گسترده به مناطق مختلف، برگ دیگری از کتاب بحران در منطقه را ورق زد. تا این لحظه، بر اساس گزارش وزارت بهداشت لبنان، در جریان این حملات حدود ۵۰۰ نفر کشته و بیش از ۱۶۰۰ نفر زخمی شدند.
به گزارش فرارو، علیرغم هشدارها و فشار افکار عمومی بر اسرائیل، جنگ همچنان به مرکزیت اسرائیل و در چند جبهه ادامه دارد. اسرائیل به حملات گاه و بیگاه در غزه دست میزند و ترور فرماندهان و نیروهای گروههای مقاومت را نیز در دستور کار دارد. از سوی دیگر، گروههای مقاومت از یمن، لبنان و عراق عمق سرزمینهای اشغالی را هدف قرار میدهند. جنگ به صورت نیابتی و کنترل از راه دور ادامه دارد و هنوز به مرحله درگیری گسترده زمینی نرسیده است. تحلیلگران بر این باورند که اسرائیل با گرفتن تلفات گسترده از غیرنظامیان لبنان و تحت فشار گذاشتن حزبالله یک قدم دیگر به سمت جنگ گسترده منطقهای برداشته است. وقایع اخیر لبنان و افزایش بحران در منطقه را طی گفتگو با احمد دستمالچیان، سفیر سابق ایران در لبنان بررسی کردیم.
دستمالچیان با اشاره به پیشینه این بحران، گفت: «این کابینه راست افراطی که دچار نابسامانی و بیثباتی شده، تلاش میکند که بنیامین نتانیاهو را نجات دهند. در این مسیر، عملیات طوفان الاقصی ضربه بزرگی از لحاظ اعتبار نظامی و امنیتی به این رژیم زد و آنها را در یک بحران کمرشکن فرو برد. این جنگ برای اسرائیل به جز هزینههای سنگین مادی، معنوی و اعتباری دستاوردی نداشت. خواستند حماس را نابود و اسرا را آزاد کنند که نتوانستند. فقط کشتاری راه انداختند و دست به جنایتهایی زدند که اعتبار از دست رفتهشان را در نزد ساکنان سرزمین اشغالی زنده کند. جنایات اسرائیل افکار عمومی جهانی را به شدت تحت تاثیر قرار داد و تمام هزینههایی که برای بازسازی تصویر خود انجام دادند را نقش بر آب کرد و حتی انتقاد حامیان سنتی اسرائیل را نیز برانگیخت. آمریکا هم در آستانه انتخابات است. فعلاً نتانیاهو مجبور است تا حد ممکن و حتی به قیمت ضربههایی که به اسرائیل وارد میشود، بحرانسازی را ادامه دهد تا خودش نجات پیدا کند. بحرانسازی در لبنان نیز از همین جنس است.»
کاردار پیشین ایران در ریاض، افزود: «پس از طوفانالاقصی، شمال فلسطین اشغالی تقریباً خالی از سکنه شده است. ۱۰۰ هزار اسرائیلی از آنجا آواره شده و به سمت تلآویو رفتند که این خود هزینه سنگینی از لحاظ روانی و اقتصادی به اسرائیل وارد کرده است. تمام کارخانهها و صنایع این منطقه نیز به همین دلیل از کار افتاده. حزبالله نیز حملات هوشمند خود را به پایگاهها و تاسیسات اسرائیل ادامه میدهد. سیستمهای راداری و جاسوسی اسرائیل در شمال سرزمینهای اشغالی آسیبهای جدی دیده و این رژیم از لحاظ نظامی در شمال تقریباً کور است. اسرائیل در چنین شرایطی میخواهد با حرکتهای روانی، مردم خود را قانع کند که دست برتر را دارد. ابتدا جنگ الکترونیک راه انداختند، تعدادی از فرماندهان را زدند. حملههای هوایی دیروز را انجام دادند که ۵۰۰ شهید بر جای گذاشت که از غیرنظامیان بودند. اما این کشتارهایی که راه انداخته، دستاورد نظامی برایش ندارد. پس از این اقدامات حزبالله و دیگر گروههای مقاومت ضربههای جدی به توان نظامی اسرائیل زدند. اگر هم حرکت زمینی را بخواهند آغاز کنند، قطعاً در جنوب لبنان زمینگیر خواهند شد. شرایط جغرافیایی جنوب لبنان به گونهای نیست که آنها توان جنگ در آن را داشته باشند. اگر اسرائیل کشتار غیرنظامیان را ادامه دهد، ممکن است استراتژی حزبالله عوض شود، همانطور که در سخنرانی سیدحسن نصرالله مشخص بود.»
وی خاطرنشان کرد: «در کابینه اسرائیل بر سر این جنگ اتفاق نظر وجود ندارد. گالانت وزیر دفاع تندروی اسرائیل گفته که ارتش آمادگی ادامه جنگ در لبنان را ندارد و تهدید به استعفا کرده است. در طول یک سال گذشته و ادامهدار شدن جنگ در غزه، نظامیان اسرائیلی بسیار فرسوده شدند. چه کسی از پایان این جنگ متضرر میشود؟ بنیامین نتانیاهو نخستوزیر اسرائیل که به عنوان مسئول تمام این جنایتها شناخته خواهد شد و پروندههای فساد مالی خودش و همسرش هم مفتوح است. گسترش بحران، پروژه شخصی نتانیاهو برای فرار از عقوبت جنایت است. اما در نهایت نمیتواند با افزایش بحران به این هدف برسد، چون این جنگ بالاخره تمام خواهد شد.»